Studio Logopedie

Stotteren

Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Echter wordt stotteren door iedereen anders ervaren. De een vindt het een verstoring in het spreken, terwijl de ander het als een spraakhandicap kan ervaren. Dat maakt de behandeling van stotteren uniek.

 

Lees verder

Kinderen

Het stotteren kan zich ontwikkelen vanaf dat kinderen starten met praten. In de beginfase van de taalontwikkeling. Kinderen zijn dan ongeveer 2,5 tot 3 jaar oud. In die fase coach je als stottertherapeut de ouders van het kind. Met hen kan ik aan de slag volgens één van deze twee methoden. De Lidcombe methode en de DCM methode. Door de ouders goed te informeren kunnen we een bepaalde methode kiezen. Met name welke methode het best bij hun opvoeding en het kind past. Afhankelijk van de leeftijd van een kind en de cognitieve ontwikkeling kun je ervoor kiezen om directe therapie te starten.

Volwassenen

De stottertherapie bij (jong) volwassenen is met name gericht op het aanleren van spreektechnieken maar zeker ook het accepteren van het stotteren. In de behandeling worden de componenten meegenomen die invloed hebben op de communicatie. Je kunt dan denken aan de spraak- taal- en motorisch gedrag, het zelfbeeld, de ervaring van gevoelens en problemen op het gebied van participatie (sollicitatiegesprek, telefoongesprekken etc.). Bij (jong) volwassenen zal het stotteren niet meer volledig verdwijnen. Door diverse soorten oefeningen en uitdagingen aan te gaan, leer je beter omgaan met het stotteren.

Praktische informatie

Stottertherapie wordt vergoed uit de basisverzekering van de zorgverzekering. Momenteel heb ik met elke zorgverzekeraar een contract. Dat betekent dat ik rechtstreeks kan declareren. Voor volwassenen boven de 18 jaar geldt het eigen risico.

v

Intake

Na de aanmelding kunnen we een kennismakingsgesprek plannen. In dat gesprek houd ik een anamnesegesprek (o.a. gezondheidsvragen en vastleggen hulpvraag) en leg ik de algemene voorwaarden en huisregels uit.

l

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten en visuele opnames. Die werk ik uit om onder andere de stotterernst te bepalen. Zodra deze gegevens compleet zijn, worden deze besproken en stel ik het behandelplan op.

Behandeling

Een sessie stottertherapie duurt ongeveer 45 – 60 minuten. Je krijgt de oefeningen/tips en adviezen mee naar huis. Belangrijk is dat dit thuis ook daadwerkelijk geoefend gaat worden. 

{

referenties

Wat anderen zeggen

Sven was 3 jaar toen we bij Maartje startten. Spelenderwijs heeft Maartje met Sven gewerkt. Hij voelde zich meteen op zijn gemak. Hij kwam heel graag en ging thuis, met zijn schrift, de woordjes oefenen. Hij is nu 4 jaar: de juf en zijn klasgenootjes kunnen hem goed verstaan.

Paula

Vanwege leesproblemen van mijn zoon Jason, werden we doorverwezen naar een logopedist.  We kwamen uit bij Maartje Lipsch. De fijne ontspannen sfeer, en het beste uit Jason halen heeft een grote rol gespeeld in zijn zelfvertrouwen in lezen. En we zagen zeker een verbetering. Uiteindelijk bleek Jason dyslexie te hebben en werd hij doorverwezen naar een specialist. We hebben een fijne tijd gehad bij Maartje.

Kathy

Onze dochter was een paar maanden aan het stotteren.

In het begin was het nog licht , maar dit werd steeds erger.Toen via de huisarts een verwijzing kunnen krijgen en meteen konden we een afspraak maken. In het begin legde Maartje goed uit hoe stotteren werkt en wat wij als ouders konden doen om haar te helpen. Onze dochter praat nog steeds vloeiend!

Karin

Adres

Noord Brabantlaan 303
5657 GB Eindhoven

Openingstijden

 Woe t/m vrij: 8.30-17.00u
Deze dagen telefonisch bereikbaar

Telefoon & Email

06-11442855 (Maartje)

06-12888268 (Jolijn)
info@studiologopedie.nl

volg ons

Op social media

Facebook
Linkedin

Laatste nieuws

Vanaf 27 spril tot en met 9 mei is de praktijk gesloten ivm de meivakantie.

Voor vragen en afspraken ben ik bereikbaar via mail.

Fijne vakantie allemaal! 

Groetjes Maartje